اخبار گرگان و گلستان|کاسپین خبر



کاسپین‌خبر مهمترین پروژه عمرانی شهر را بررسی می‌کند

«روگذر افسران» گامی به سوی پیشگیری معضل ترافیک آینده گرگان
عملیات اجرایی پروژه رو گذر افسران به عنوان مهمترین پروژه عمرانی حال حاضر شهرداری گرگان از ششم آبان ماه سال گذشته آغاز شد و همچنان ادامه دارد.

 پروژه  تقاطع  غیرهم سطح افسران یکی از پروژه های مهم شهرداری گرگان است که از تاریخ 6آبان 97 ساخت آن توسط پیمانکار بومی آغاز شده است.

عرض این تقاطع غیر هم سطح 12متر و 45 سانتی متر، طول آن 242 متر و دارای 6 ستون و 5 دهانه(فاصه بین دو ستون)است.

این پروژه همانند بسیاری از پروژه های شهرداری از همان ابتدا مخالفین و موافقان بسیاری داشته است.

برخی از منتقدین با اشاره به پروژه کمربندی سرخنکلاته گرگان که اجرایی شدن آن نیازمند تملکات بسیار بوده و زمان اجرایی شدن آن هم در هاله ای از ابهام قرار دارد، ساخت این روگذر را کاری بیهوده دانسته و معتقدند با ساخت کمربندی جدید گرگان که بر عهده راه و شهرسازی است این تقاطع غیرهمسطح کارایی خود را از دست می دهد. 

اما فوائد این پروژه برای گرگان چیست؟

از این رو به سراغ مشاور اجرایی این پروژه رفتیم و نقاط ضعف و قدرت آن را جویا شدیم.

 

 فواد کیا ، کاربری این پروژه را برای خودروهایی که از غرب استان وارد و قصد رفتن به شرق استان را دارند، عنوان کرد و گفت:این روگذر برای ترافیک خارج از شهر گرگان پیش بینی شده یعنی خودروهایی که قصد توقف در گرگان را ندارند و تمایل دارند از شهر خارج شوند.

وی افزود: قبلا خودروها از دور میدان بسیج به سمت هتل معروف رفته و سپس دور می زدند و وارد کمربندی می شدند که این موضوع ترافیک سنگینی را ایجاد می کرد و چون کاربری های متعددی مانند رستوران و تعمیرگاه و...در کمربندی قرار دارد وعرض پل هتل معروف هم کم بوده نمی تواند جوابگوی این ترافیک باشد، به همین دلیل تصمیم گرفته شد یک معبر 60 متری به سمت کمربندی باز شود تا ترافیکی که قرار نیست وارد شهر گرگان شود از گرگان خارج شود.

کیا تصریح کرد:این پروژه چندین فاز دارد، یک فاز 60 متری افسران که از میدان بسیج شروع شده و به کمربندی می رسد و دیگری محل اتصال این 60 متری به کمربندی شهید کلانتری است.

وی گفت:وقتی یک عرض60 متری به کمربندی که عرض 100 متری(دو باند 50 متری)دارد برخورد می کند از نظر علم راه سازی برای حفظ ایمنی باید تقاطع غیر همسطح ایجاد شود و در اینجا، تقاطع غیر همسطح یک طرفه با جهت گردش به چپ طراحی شده است.

کیا با اشاره به چرایی اجرا شدن این پروژه گفت:در زمان شهردار قبلی مطالعات جامع ترافیکی در شهرگرگان همراه با آمار برداری میدانی ومطالعات ترافیکی انجام شد، در این مطالعات داده هایی مانند تعداد میادین، معابر، کوچه ها، آمار جمعیت، تعداد تاکسی ها و...جمع آوری شده و به وسیله نرم افزار تحلیلی بررویش انجام می شود، نتیجه این تحلیل بر اساس رشد آمار جمعیتی بوده و چشم انداز آینده گرگان با این وضعیت فعلی(همین خیابان ها و کوچه ها و...)در چند ساله آینده مشخص می شود.

وی تصریح کرد:در این آنالیز نرم افزار گره هایی به عنوان گره های ترافیکی نشان داده می شود که ممکن است در حال حاضر گره ترافیکی دیده نشود و برای مردم توجیهی نداشته باشد اما زمانی که اطلاعات را به نرم افزار می دهید و بر اساس رشد جمعیتی شبیه سازی می شود به شما نشان می دهد بر اساس آمار و داده ها چه نقاطی در گرگان طی سال های آینده دچار ترافیک خواهند شد.

کیا اظهار کرد:تنها ایرادی که می توان به این پروژه گرفت این است که با راه اندازی پروژه کمربندی سرخنکلاته حجم ترافیک این مسیر کاهش پیدا می کند اما باید به این نکته توجه داشت که با توجه به حجم بالای تملکات شاید بین 15 تا 20 سال راه اندازی این کمربندی به طول بینجامد.

 

مرتضی فاضلی عارف ، معاون زیربنایی و حمل و نقل و ترافیک شهرداری گرگان هم در رابطه با ضرورت اجرایی شدن این پروژهبه کاسپین خبر گفت:اسفند 96مصوبه شورای ترافیک کشور به شهرداری گرگان مبنی بر ضرورت اجرای پروژه های میان مدت که تا سال 1400 باید اجرایی شود ابلاغ شد.

وی افزود:پروژه های تقاطع غیرهمسطح افسران، اصلاح میدان بسیج، تقاطع تابلو و تقاطع جرجان به کاشانی چهار پروژه میان مدت شهرداری گرگان بود که شهرداری باید تا جایی که امکان اجرا دارد به سراغ اجرایی کردن این پروژه ها برود و زمانی که این مصوبه ابلاغ شد به بررسی این چهار پروژه پرداختیم.

 

عارف ادامه داد:پروژه جرجان به کاشانی به دلیل مشخص نبودن وضعیت تملکات و محور تابلو به دلیل کامل نشدن مطالعات بحث(بی ار تی)قابلیت اجرا نداشتند و به همین دلیل به سراغ پروژه روگذر افسران که در گذشته تملکاتش انجام شده بود و روگذر سگمنتال بود آمدیم و عملیات اجرایی آن را آغاز کردیم.

وی در رابطه با اولویت داشتن این طرح گفت:یکی از معضلاتی که ما در گرگان داشتیم بحث ورودی شهر گرگان بود، محور دور میدان بسیج و تعداد لاین های آن با آن عرض محور بزرگ وارد میدان مفتح با آن عرض محورکوچک می شد، گرچه ما قبل از میدان بسیج در شیر پاستوریزه و یا میدان مفتح خروجی هایی داریم اما این ها دسترسی های فرعی هستند نه اصلی و اگر مسافری بخواهد از تهران به سمت علی اباد بیاید هیچگاه از این راه های فرعی استفاده نمی کند.

 

عارف افزود:با بررسی لاین ها و مقطع ورودی بعد از میدان مفتح به کمربندی که با یک اتصال 90 درجه ای انجام می شود به این نتیجه می رسید این مقطع جوابگوی برون شهری نیست و باید برای کمربندی و خروجی شهر که وظیفه تخلیه شهر را دارد دسترسی مستقیم و ایمن در نظر بگیریم.

وی ادامه داد:اجرایی شدن این پروژه برای شهرداری آورده های زیادی از نظر ارزش افزوده خواهد داشت ولی هدف اصلی شهرداری حل معظل ترافیک میدان مفتح است، از طرفی از سالیان دور هزینه های زیادی برای آزادسازی این 60 متریرداخت شده بود و اگر امروز به سراغش نمی رفتیم در آینده مجبور بودیم به سراغش برویم.

 

عارف برآورد هزینه این پروژه را 22 میلیارد و 400 میلیون تومان و مدت زمان اجرایی شدن آن را یک سال عنوان کرد و گفت:کار ترافیکی و مطالعاتی اتصال میدان بسیج به 650 متری افسران همزمان با این پروژه در حال انجام بوده و اکنون تمام شده است و ما گزینه طرح نهایی را برای مصوبه شورای ترافیک به فرمانداری گرگان ارسال کردیم تا بعد از تصویب اجرایی شود.

وی تصریح کرد:با یک طرح هندسی ساده و چک کردن ورودی-خروجی ها و عدم تداخل با محور انجیراب در کمترین فاصله زمانی و به عبارتی با دسترسی ساده می توانیم ورود و خروج محور انجیراب را تخلیه کنیم تا کاملا ایمن باشد و همزمان با این پروژه اجرایی شود.

عارف گفت:یک پل در بین راه 60 متری افسران هم داریم که این پل هم بایدعریض شود و امیدواریم تا مرداد و شهریور تمام کارهای مربوط به آن اجرایی شود.

 

وی ادامه داد:بسیاری از افراد این سوال را می پرسند که در زمان گذشته پروژه های شهرداری طی یک سال و دوماه انجام می شده و چرا برای این پروژه اتفاق نمی افتد، در پاسخ باید گفت این پروژه طراحی متفاوتی نسبت به پروژه های زیرگذر و روگذر دارد؛ در واقع پروژه های زیرگذر پروژه هایی است که در چند جبهه کاری می توانید کار را شروع و زمان را ذخیره کنید و اما در این پروژه به دلیل اینکه مشخصات فنی عرشه ها به هم ارتباط دارد و اگر عرشه نخست را اجرایی نکنید نمی توانید عرشه دوم را اجرایی کنید.

معاون زیربنایی و حمل و نقل و ترافیک شهرداری گرگان گفت:در حال حاضر پروژه روند خوبی داشته و شاهد پیشرفت 45 درصدی آن طی 5 ماهه گذشته بوده ایم؛ در حال حاضر یک ماه و نیم از برنامه زمان بندی شده جلوتر هستیم و من به شخصه از پیمانکار این پروژه رضایت دارم.

 

عارف در رابطه با نقاط پر ترافیک شهر گرگان اظهار کرد:ترافیک در دو قسمت گرگان دارای مشکل است یکی میدان مفتح که در حال حل کردن آن هستیم و دیگری جرجان است که باید حل شود.

عارف در پایان در پاسخ به افرادی که می گویند هدف شهردار دادبود از اجرایی کردن این پروژه ادامه راه شهردار پیشین در ساخت روگذر و زیرگذر بوده، گفت:سیاست کاری هر شهرداری نسبت به مقتضیات آن زمان تغییر خواهد کرد، ضرورت اجرای این پروژه موجب اجرایی شدن آن شده است و ما تلاش می کنیم برای برطرف کردن مشکلات ترافیکی به سراغ سایر محورها هم برویم/  مونا قاسمی ،کاسپین‌خبر


http://www.caspiankhabar.com/7598



تبلیغ کانال تلگرام



مهر ما در دل تاریخ سبز شد
شهروندخبرنگار ما باشید
بسته خبری اختصاصی کاسپین‌خبر
اطلاعیه شرکت گاز گلستان درباره آزمایش نشت گاز
تبلیغات نظام مهندسی ساختمان گلستان سال 96